Fara gluten sau certificate fara gluten
Alimentele din această categorie sunt ”fără gluten, dar care pot conține urme de gluten”, si ”certificate fără gluten”, - acestea nu conțin nici urme de gluten, fiind ambalate de obicei în unități de producție sau ambalare dedicate, în care nu au voie să intre și cereale cu gluten, astfel că în procesul de ambalare nici nu poate exista pericolul ca să poată împrumuta urme de gluten.
Un exemplu: ovăzul, meiul, orezul sau mălaiul sunt, prin natura lor, fără gluten. însă simplul fapt că aceste produse sunt ambalate sau procesate într-o unitate de producție mixtă, în case se ambalează sau se procesează grâu sau alte produse care conțin gluten, obligă agentul economic să treacă pe eticheta sa faptul că ”poate să conțină urme de gluten”.
Persoanele cu intoleranță severă la gluten, pentru care cea mai mică urmă de gluten poate declanșa o reacție alergică, sunt rugate să aleagă din această categorie de produse doar pe cele care sunt certificate fără gluten, deci au explicit desenat pe eticheta semnul unui spic de grâu peste care este trasă o linie baratî, și să evite produsele care pe eticheta lor menționează ”Poate să conțină urme de gluten”.